Spring til indhold

Streymoy: Norðradalur, Sornfelli, Leynar, Kvívík, Vestmanna

Denne tur starter med en tur over det gamle bjergpas mellem Tórshavn og Kollafjørður. Før tunnelen til Kollafjørður blev lavet kunne man kun komme til og fra Tórshavn over den ca 20 km lange Oyggjarvegur. Vejen starter i nærheden af Hotel Føroyar, ovenfor Tórshavn.

Cirka halvvejs ad Oyggjarvegur kan man lave en lille afstikker til Norðradalsskarð, passet til Norðradalur. Herfra er der en fantastisk udsigt til øen Koltur og den fra Instagram kendte zig-zag vej ned til Norðradalur. På dette punkt er der flere gange målt vindstød på over 80 m/sek (ca 300 km/t), og den gittermast som den lille vejrstation er monteret på er nogle gange blevet krøllet sammen af de kraftige vindstød. Til gengæld står den markante varde, som formentlig er mere end 100 år gammel, der endnu 🙂

Tag også en lille afstikker ned til bebyggelsen og op igen. I gamle dage jokede man med at der nede i bebyggelsen i Norðradalur stod mange Skodaer, fordi de ikke havde motorkraft til at komme op ad den stejle vej igen.

Videre ad Oyggjarvegur kommer I forbi den gamle NATOstation Mjørkadalur (Tågedalen – hvorfor mon?). I dag benyttes det som fængsel, formentlig det fængsel i verden med den bedste udsigt.

Et par kilometer senere drejes til venstre ad en smal vej der fører op i nærheden af toppen af Sornfelli, hvor der står to radomer, endnu et minde om NATO og den kolde krigs overvågningsmaskineri. På dage med tåge kan man være heldig at komme op over tågen, men man kan også være uheldig at opleve så tæt en tåge at man knap kan se vejen.

Her fra parkeringspladsen på Sornfelli er der en fortrinlig udsigt over Vágar og Vestmannasund, og her kan man opleve nogle af de smukkeste solnedgange.

Fra Oyggjarvegur køres mod Leynar, som har en af de smukkeste strande på Færøerne. Herfra fortsættes mod Kvívík. Kør ned gennem Kvívík og se den gamle vikingboplads lige midt i bygden. Der fortsættes gennem Kvívík ud ad en meget smal vej som fører op til den store hovedvej mod Vestmanna.

Fra Vestmanna kan man tage på sejltur til Vestmannabjergene.
Man kan også udforske de store dæmninger til vandkraft der ligger spredt i fjeldene omkring Vestmanna. Vejene op til dæmningerne er meget smalle, så det er en oplevelse i sig selv at køre der. Vejene fortsætter ret langt ud i fjeldene, så tag på opdagelse 🙂

Hvis I har mod på mere kan I kombinere turen med lidt fra nogle af de andre dagsture, eventuelt en tur til Vágar.

God tur!