Spring til indhold

Færøerne for fattigrøve

Billig rejse til Færøerne:

Det skal indrømmes at hverken rejsen til, eller logiet på Færøerne er specielt billigt (men dette hotel booking bureau lover lavest mulige pris), især ikke hvis man sammenligner med charterrejser sydpå. Til gengæld får du oplevelser af en helt anden kaliber heroppe. En meget almindelig reaktion fra turister på Færøerne er at de aldrig har oplevet et lignende sted. Det er virkelig også et fantastisk smukt sted.

Når nu I bruger så mange penge på at komme herop kunne I måske frygte at I ikke har råd til at opleve noget. Men bare rolig, de bedste oplevelser er gratis.

Uanset hvor du befinder dig på Færøerne er naturen lige inden for rækkevidde. Und jer selv at gå ned til kysten med en termokande og nyd kaffen til lyden af bølgerne. Måske dukker der en sæl op og kigger på jer? Eller en sule vælger at styrtdykke efter mad lige for næsen af jer? Man ved aldrig hvad der mon sker.

Fjeldene er gode at vandre i, og der er mange gamle afmærkede vardestier mellem bygderne. Man hensættes til de ‘gode gamle dage’ da dette var den eneste transportmulighed mellem bygderne.

Hvis du, som jeg, synes at de guidede bus- og sejlture er for dyre, får du her nogle gode alternativer.

Kirkjubøur, Færøerne
Kirkjubøur, Færøerne

Busture: I Tórshavn kommune er det gratis at køre i bybus, og du får set en hel del af byen. Faktisk kan du komme med de gratis busser lige fra Tórshavn til Kaldbak og Kollafjørður i nord (20 km) og fra Tórshavn til Kirkjubøur i syd (10 km). Både Kollafjørður og Kirkjubøur er en af de typiske destinationer for de guidede busture. Begge steder er de gamle kirker seværdige. Hvis du mangler en guide, så spørg en af de lokale, de vil med glæde fortælle alt hvad de ved.

Du kan også tage på længere ture med de ‘blå busser’ som dog ikke er gratis.

Sejlture: Det koster kun 45 kroner at sejle mellem øerne (med undtagelse af Mykines og Suðuroy) og denne pris er vel at mærke tur/retur, og endnu billigere for pensionister. Hvor guidede sejlture koster fra 275 kroner og derover kan du få storslåede oplevelser for 45 kroner!

Nólsoy: Hvis du er i Tórshavn skal du tage færgen til Nólsoy og gå rundt på denne fredelige ø, kun 20 minutters sejlads fra Tórshavn.

Svínoy og Fugloy: Hvis du vil tættere på den rå natur og stejle klipper vil jeg helt klart forslå at du tager til Hvannasund nordpå og sejler med ‘Ritan’ til Svínoy og Fugloy. Du er på havet i 60-90 minutter og får set begge øer. På turen sejler man tæt på lodrette klippevægge der er flere hundrede meter høje.

Svínoy,  Færøerne
Svínoy, Færøerne

Du får højst sandsynlig set sæler og spændende fugle. Og de tre bygder der tilsammen er på disse to øer har kun en håndfuld beboere hver. Absolut et besøg værd. Båden sejler flere gange om dagen, og du kan vælge at stå af på Svínoy og tage den næste båd videre til Fugloy og gå der nogle timer og så tage den sidste båd hjem. Du kan evt bede om at blive sat af ved Hattarvík og gå til Kirkja, husk blot at sige dette til skipperen, han sejler ikke til Hattarvík hvis ikke han véd at nogen skal af/på der. Jeg har også oplevet at skipper sejlede hele turen rundt om Fugloy fordi der var et større rejseselskab med båden.

Hattarvík, Færøerne
Hattarvík, Færøerne

Bare spørg, du får højst et nej! Hele denne sejltur (eller hele tre sejlture!) koster kun 45 kroner! Denne tur kan også kombineres med helikopterflyvning direkte til/fra Klaksvík/Tórshavn

Skúvoy: En tredje mulighed er at tage til Skúvoy syd for Sandoy. På denne ø bor der heller ikke ret mange mennesker. Men til gengæld er der mange fugle. Både lunder, storkjover og lomviger og en masse flere. Det er ikke usædvanligt at se større eller mindre hvaler og sæler fra denne ø.

Skúvoy, Færøerne
Skúvoy, Færøerne

Fra bygden på øen kan man gå en times tid og til nogle flotte fuglefjelde. Ruten er markeret med røde pæle. Øvede vandrere kan eventuelt tage den gamle sti langs en stejl skråning. Turen er flottere, men også lidt farligere. Spørg en lokal om hvor den sti er. Denne tur kan også kombineres med helikopterflyvning direkte til/fra Tórshavn/Suðuroy/Dímun.

Hestur: En fjerde mulighed er at tage til Hestur. Også en smuk ø med ganske få indbyggere. Betal for en ‘blå bus’ direkte til havnen ‘Gamlarætt’ eller tag gratisbussen mod Kirkjubøur og få chaufføren til at sætte dig af nedkørslen til havnen (ca 500-1000m).

Hestur, Færøerne
Hestur, Færøerne

På Hestur kan du udforske bygden eller bestige øen og komme op til nogle små søer på toppen. Pas på! Vestsiden af Hestur går lodret i havet. Du kan også gå ad ‘stien’ mod syd til det lille fyr på sydspidsen. Herfra kan du se hvor oprørt havet bliver når tidevandet kommer.

Blaf! På Færøerne er det rent faktisk helt ufarligt at tage på stop, og mange er villige til at tage blaffere op. Få en god snak med chaufføren. Hvis du virkelig vil have tungen på gled hos chaufføren, så spørg høfligt til hvor han er født og opvokset, spørg til hans børn, familie osv. Færinge elsker at tale om gamle dage, om deres familie og om vejret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *